• Header STEE sluisje
  • Header Wmo
  • Header WOE Halsteren
  • Header jeugd
  • Header BOZ peperbus
  • Header werk
  • Header STEE NwVoss


Locatie
De Huiskamer brengt mensen samen

Het sandwichbord staat op de stoep: de woonkamer van woongroep Lohengrin in Hoogerheide vult zich met gasten. Elke donderdag van 10 tot 12 uur is iedereen welkom voor een bakje koffie, een gesprek of een spelletje. Nieuwe gasten bellen meestal aan, maar zo’n twaalf vaste bezoekers lopen via de achteringang naar binnen. Zo goed voelen ze zich hier thuis. De één is jong en goed ter been, de ander heeft een rollator. Ze nemen plaats aan de lange tafel in de huiskamer. Kiki de huishond bekijkt het vanuit zijn mand. Bewoonster Sil, vrijwilligers Annemarie, Jona, Karen, Gertjan en teamleider Jopie vragen zich af of ze er voortaan een tweede tafel bij moeten zetten. Of dat ze de deur van Lohengrin nog een andere dag in de week open moet voor dit succesvolle Huiskamerproject.

Sil is de ideale gastvrouw

Sil (22 jaar) woont in woongroep Lohengrin in Hoogerheide. Samen met een aantal medebewoners is zij ook vrijwilliger van Titurel. Dat is de zorgaanbieder die verantwoordelijk is voor de 17 bewoners die hier leven met een vorm van autisme of met een licht verstandelijke beperking. Sil bereidt de grote huiskamer van de woongroep voor op de komst van de gasten. Sil: “We moeten elke keer stoelen erbij zetten, want het wordt steeds drukker! Vaste gasten die de weg al weten nemen hun vrienden mee. Natuurlijk wil je geen ‘nee’ verkopen als mensen hier aan de huiskamertafel willen aanschuiven. Het is zo leuk dat ze komen, want onze huiskamer brengt veel positieve dingen op gang. Zodra de mensen elkaar hier leren kennen vragen ze elkaar te eten, of ze leveren bij iemand een bordje eten af. Ze gaan samen fotoalbums van vroeger bekijken of ze sturen een kaartje naar iemand van de groep die ziek is.” Sil zorgt heel graag voor mensen. De rol van ‘gastvrouw’ voor het huiskamerproject is haar op het lijf geschreven.

Rol van vrijwilligers

Annemarie (37 jaar) is één van de vrijwilligers van het huiskamerproject die via de Brede Welzijnsinstelling (BWI) komt. Ze is beschikbaar als één van de gasten behoefte heeft aan een één op één gesprek. “Je hoort dan veel persoonlijke verhalen. Op dat moment ben ik er voor hen met een luisterend oor en ik geef dan steun en aandacht. Ik signaleer ook wanneer er meer nodig is, want de meeste mensen die hier komen zijn op de één of andere manier toch wel kwetsbaar. ‘Je bent nog zo jong,’ is een opmerking die ze vaak hoort. “Maar voor vrijwilligerswerk speelt leeftijd geen rol, iedereen kan het doen,” reageert ze daarop.

Groot succes

De bezoekers zijn bewoners van Titurel of ze komen uit de buurt van Hoogerheide, maar ook van verder weg, bijvoorbeeld uit Huijbergen. Soms komen ze bij de huiskamer via de brede welzijnsinstelling (BWI). Onderling kunnen alle bezoekers het prima vinden. De gasten van dit huiskamerproject hebben veel behoefte om met elkaar te praten. Maar er zijn andere huiskamers, waar de gasten spelletjes spelen of tekenen en kleuren.

De Huiskamer

Elke kern van de gemeente Woensdrecht heeft een ‘Huiskamer’. Dit project van de Brede Welzijnsinstelling (BWI) is bedoeld voor mensen die op de één of andere manier kwetsbaar zijn, zich alleen voelen en wat extra ondersteuning nodig hebben. In de Huiskamers werken verschillende organisaties samen, zo is er in Putte ondersteuning vanuit TanteLouise-Vivensis, in Huijbergen van het Broederhuis en in Ossendrecht en Woensdrecht zijn zowel Stadlander als Woningstichting Woensdrecht partij. In Hoogerheide wordt de Huiskamer georganiseerd samen met Titurel. Lohengrin is een van de locaties van zorgaanbieder Titurel.