• Header STEE sluisje
  • Header Wmo
  • Header WOE Halsteren
  • Header jeugd
  • Header BOZ peperbus
  • Header werk
  • Header STEE NwVoss


Locatie
ít Trefpunt zit midden in de leefwereld van de jongeren

Vlinder (9 jaar) staat graag in de schijnwerpers en trekt de aandacht van Jessy en Maarten wanneer ze maar kan. “Ik vind het hier geweldig! Spelletjes doen, dansen en natuurlijk voor Jessy!” Ze is overduidelijk fan van Jessy, haar rolmodel. Maar ze is niet alleen. Jessy en Maarten moeten hun aandacht verdelen over bijna 20 kinderen die deze woensdagmiddag in Jongerencentrum ’t Trefpunt in Halsteren zijn. Een aantal zit heerlijk relaxt achter een Playstation of doet spelletjes, maar andere kinderen zijn maar wat graag in de buurt van Jessy en Maarten.

Evenementen voor jongeren op verzoek

Jessy van Hooydonck is al elf jaar jongerenwerker in ’t Trefpunt. Ze is in dienst van ‘Wij zijn’, de organisatie die is ontstaan uit het fusietraject tussen Stichting Welzijn Ouderen, Traverse en Stichting Aan Zet. Het jongeren café is er voor jeugd van 8 tot en met 23 jaar uit Halsteren en omstreken. Afgelopen vrijdagavond is Disco De Vlam voor het eerst gehouden, georganiseerd door en voor jongeren met een verstandelijke beperking. Vijftien vrijwilligers zijn erbij betrokken. Het is een succes dat met regelmaat op de agenda terug zal komen. De woensdagmiddag is er voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Dat is een wekelijks evenement. Daarnaast speelt ’t Trefpunt in op de vraag van de jongeren. Die kunnen met eigen inzet ‘hun’ evenement organiseren, als is het je eigen verjaardag. Ook op de woensdagmiddag werken elke week twee kinderen mee, bijvoorbeeld met het opendoen van ’t Trefpunt, assisteren achter de bar, de playstations aansluiten en helpen met de kas.

“Maarten is mijn Ritalin”

’t Trefpunt bestaat al 25 jaar. In een ver verleden is het vanuit de kerk ontstaan. Maarten Coldeweijer (25) is een ‘oudere’ vrijwilliger. Hij werkt als operator in ploegendienst in een chemische fabriek op de Moerdijk en heeft nu ‘weekend’ tussen zijn diensten door. In ’t Trefpunt maakt hij zich al 6 jaar verdienstelijk met klein technisch onderhoud en natuurlijk met ondersteuning bij de organisatie en het reilen en zeilen met de kinderen. “Ooit kwam ik hier zelf met een vriendengroep. Er zijn tegenwoordig steeds minder voorzieningen voor jongeren, de weinige dingen die er wel zijn wil ik graag ondersteunen!” Behalve vrijwilliger bij ’t Trefpunt is Maarten ook voetbaljeugdtrainer bij Nieuw Borgvliet in Bergen op Zoom. Hij werkt daar met kinderen van 4 tot 8 jaar. “Veel spelletjes dus en niet verwachten dat ze de sterren van de hemel spelen,” zegt hij met een glimlach. Hij geniet van de kinderen en in ’t Trefpunt is dat van geen wonder. Als je de deur opentrekt komt hun energie je tegemoet. Het is er een vrolijke boel. “Als er al eens een aanvaring of wat onenigheid is dan lossen we dat samen met de kinderen op,” zegt Maarten. “Dat kan Maarten goed,” beaamt Jessy. “Hij straalt zoveel rust uit, hij is gewoon mijn Ritalin,” zegt ze gekscherend met een brede lach.

Iets doen met de signalen

Maarten en Jessy signaleren wanneer het niet lekker gaat met een van de kinderen. Maarten geeft zijn observaties door aan Jessy. Dat is de professional die inschat of ze daarmee aan de slag gaat. Soms zijn het kleine dingen, die samen met het kind in kwestie en eventueel met zijn of haar ouders of verzorgers besproken en opgelost worden. Maar soms is er ook meer nodig. Jessy: “Dan kan ik schakelen met het Centrum voor Jeugd en Gezin dat hier in hetzelfde gebouw zit of met andere netwerkpartners. Onderschat de effecten van het groepsproces dat zich afspeelt niet. Hier in ’t Trefpunt kunnen we dat een beetje sturen. We zitten midden in de leefwereld van de jongeren zelf en we kunnen de opgroeiende kinderen vaak een duwtje geven in de richting van een zorgeloze toekomst. Het is fantastisch als je die ‘probleemkinderen’ later tegenkomt en het hen voor de wind gaat. Ik heb bijvoorbeeld een paar pubers in gedachten die in de drugswereld dreigden te blijven hangen. Nu zijn ze jongvolwassen en het gaat super met ze. Mede dankzij ’t Trefpunt en de vrijwilligers die zich hier elke week uitsloven!”