• Header STEE sluisje
  • Header Wmo
  • Header WOE Halsteren
  • Header jeugd
  • Header BOZ peperbus
  • Header werk
  • Header STEE NwVoss


Locatie
De taalachterstand van Thijs is weggewerkt!

“Deze week ga ik de laatste keer naar Thijs. Dan heb ik hem 20 keer elke week een uur voorgelezen. Thijs is een prachtventje, ik zal ‘m wel een beetje missen. Maar ik ben blij dat zijn taalachterstand een eind is weggewerkt!” 

Gek van taal en van kinderen

Alida (65) uit Steenbergen is vrijwillig voorlezer bij de Voorleesexpress. Een aantal jaar geleden hoorde ze hierover in een radiouitzending. Omdat ze gek is van taal en kinderen en ook wat uren over heeft, is ze in februari 2012 gestart. Eerst in Roosendaal, toen in Bergen op Zoom en nu zit de Voorleesexpress ook in Steenbergen. Inmiddels gaat ze naar haar 9e gezin. Bij alle gezinnen heeft ze thuis 20 keer voorgelezen aan een kind van twee tot negen jaar oud. Alida: “Soms doen we ook andere dingen zoals spelletjes. En broertjes en zusjes haken ook vaak aan.” De kinderen hebben wat extra aandacht nodig op taalgebied. Bijvoorbeeld omdat de ouders minder goed Nederlands spreken of omdat een kind een leesachterstand heeft. Dat kan bijvoorbeeld omdat hij buisjes heeft en een periode minder goed heeft kunnen horen, zoals bij de vierjarige Thijs het geval is.

Ouders willen het beste voor hun kind

“Het is leuk want de ouders melden zich vrijwillig aan, zij willen het beste voor hun kind. Niet alle gezinnen hebben de gewoonte om voor te lezen aan kinderen. Zij weten gewoon niet hoe ze dat moeten organiseren. Eén keer gaan we met het gezin naar de bibliotheek. Via de voorleesexpress krijgen de ‘voorleeskinderen’ een gratis jaarabonnement en de andere gezinsleden drie maanden. De drempel om boeken te lezen wordt dan veel lager. Het is natuurlijk het leukst als ik kan voorlezen uit een boek dat een kind zelf heeft uitgekozen,” aldus Alida.

Ik leer er zelf ook weer van

Bij het eerste gezin waar Alida kwam was het direct raak. “Het was een Marokkaanse familie met drie kinderen. Ik kwam binnen en het was alsof ik die mensen al jarenlang kende. Toen ik jarig was hebben ze een enorm traditioneel feestmaal voor me gemaakt. Ik kreeg bovendien een enorme hoeveelheid mee naar huis, voor mijn man.” Maar Alida vindt elk gezin leuk. “Overal steek ik ook weer wat van op, van andere culturen en gewoonten bijvoorbeeld.” Bij de Voorleesexpress vragen ze haar elk jaar voor de vorm of ze door wil als voorleesvrijwilliger. “Eigenlijk is het een overbodige vraag.”

Ook voorleesvrijwilliger worden?
Kijk eens op www.voorleesexpress.nl