• Header STEE sluisje
  • Header Wmo
  • Header WOE Halsteren
  • Header jeugd
  • Header BOZ peperbus
  • Header werk
  • Header STEE NwVoss


Locatie
Spreekuur bij Piet in Dinteloord

“Mijn spreekuur voor Vraagwijzer bespaart veel mensen een rit naar Steenbergen. Dat is vooral fijn voor de mensen die wat minder mobiel zijn. En bij Vraagwijzer in Steenbergen zijn ze ook blij met me, want de mensen die via mij komen zijn al goed geïnformeerd.”
Piet Verhoeven (72) uit Dinteloord kent veel mensen in het dorp waar hij al 34 jaar woont. Hij heeft dan ook niet stilgezeten: hij is penningmeester van de wijnproefvereniging, van de cultuur-historische vereniging, van de Zonnebloem en heeft een fietsclubje opgericht. Maar met deze activiteiten gaat hij dit jaar stoppen. Niet met het spreekuur voor zorg en ondersteuning. Daar gaat hij nog jaren mee door, als het aan Piet ligt.

Best ingewikkeld

Kom ik in aanmerking voor huishoudelijke hulp? Of een traplift, een gehandicapten parkeerkaart of een rolstoel? Hoe kom ik aan zo’n voordelig deeltaxipasje? Kom ik in aanmerking voor een sta-op stoel? Hoe kan ik gebruik maken van een maaltijdvoorziening? Kan iemand hulp bieden bij de daginvulling of het aanvragen van huurtoeslag?
Dit soort vragen en nog veel andere krijgt Piet op zijn wekelijkse spreekuur in het Dorpshuis. Piet neemt de meldingen met de problemen in en vraagt de dorpsgenoten die bij hem komen ook van alles. Hoe ziet uw thuissituatie eruit? Realiseert u zich dat u waarschijnlijk zelf iets moet bijdragen? Wonen er kinderen in de buurt? Al die dingen zijn van belang om te weten of Vraagwijzer in Steenbergen verdere actie kan ondernemen en/of doorleiden naar de benodigde organisatie(s). Indien van toepassing zet Vraagwijzer de meldingen door naar de afdeling Wmo van de gemeente Steenbergen.

Vaak kan Piet de melding (via Vraagwijzer) innemen, soms moeten mensen toch ook nog naar Vraagwijzer in Steenbergen toe. Als mensen hun huis niet meer goed uitkunnen, dan gaat Piet zelf naar ze toe.

Piet: “Het is leuk om te doen en ik krijg veel positieve reacties. Ik heb door mijn spreekuur volop contacten en het is fijn om de mensen op weg te kunnen helpen. Niet dat ik alles weet hoor, daarvoor doe ik dit werk niet vaak genoeg. En het is soms echt ingewikkeld. Maar ik kan altijd één van de consulenten in Steenbergen bellen die daar fulltime mee bezig is. Zij weet werkelijk alle ins- en outs. Gemiddeld krijg ik zo’n drie vragen per week. Met regelmaat zijn er mensen die met schroom een probleem melden en om hulp vragen. En soms help ik mensen juist om dingen zelf te organiseren, met vrienden of naasten in hun buurt.”

De zorg is nu meer op maat en eerlijker

Wat vindt Piet van de veranderingen die in zorg en ondersteuning hebben plaatsgevonden? “We zijn goed bezig zo. Door de nieuwe regels is er veel minder fraude en alles is beter op maat. De gemeente kijkt echt naar wat iemand nodig heeft. En hoewel ik er zelf ook op achteruit ben gegaan, vind ik de vermogensafhankelijke bijdrage goed. Vroeger kon iemand met een miljoen op de bank toch in aanmerking komen voor honderd procent vergoeding. Nu is dat veel eerlijker.”

Het gratis spreekuur van Piet Verhoeven voor Vraagwijzer is elke dinsdag van 10 tot 11 uur in het Dorpshuis van Dinteloord (boven). Een afspraak maken is niet nodig. Voor een afspraak bij u thuis (alleen als u aan huis gebonden bent) belt u met Vraagwijzer Steenbergen 0167-541131.