• Header STEE sluisje
  • Header Wmo
  • Header WOE Halsteren
  • Header jeugd
  • Header BOZ peperbus
  • Header werk
  • Header STEE NwVoss


Locatie
Gert-Willem en Kim van lunchroom Colweghe

Achteloos tikt hij de genietende klant op de schouder en hij loopt een paar passen door op het zonovergoten terras van Colweghe in Halsteren. Vervolgens staart hij alsof hij van niets weet naar de helblauwe lucht. “Ach,… Gert-Willem! Jij hier!” roept de verbaasde klant. Gert-Willem komt naar haar toe en ze grappen en grollen wat. “Die Gert-Willem, die kent werkelijk iedereen,” geeft de klant na deze ontmoeting als commentaar, en ze zegt het met een grote glimlach.
Gert-Willem (43) werkt nu 12 jaar bij Colweghe in Halsteren. Colweghe is onderdeel van SDW, de organisatie die kwetsbare mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking ondersteunt. Begin dit jaar is Gert-Willem weer begonnen in de lunchroom aan de Dorpsstraat nadat hij negen maanden ziek is geweest. Twee dagen staat hij in de spoelkeuken en drie dagen in de bediening. “Toen ik ziek was miste ik het werk wel heel erg!” zegt hij. “Vooral het contact met de klanten van de lunchroom.”

Uitgebreide kennissenkring

Er zijn best veel vaste klanten die de lunchroom met regelmaat aandoen. Ook bedrijven weten de weg te vinden en voor recepties en trouwerijen is het ook een prima plek. Gert-Willem: “Ik maak graag grapjes met de klanten, plezier maken dat is belangrijk.” Hij woont bij zijn ouders in Bergen op Zoom. Daar doet hij ook nog vrijwilligerswerk. “Met toernooien loop ik op het terras van het clubhuis van de tennisbaan. Glazen ophalen, de vuilnisbakken legen en dat soort dingen. Hiervoor heb ik in de Jacquelineflat gewerkt en in een paar andere verzorgingshuizen. Ik deed dan werk voor oudere mensen, koffie halen, praatje maken, dat soort dingen. Werken in de horeca vind ik leuk.” Jolanda is de vaste begeleider van Gert-Willem. Samen werken zij aan de doelen in het ondersteuningsplan. Maar dat is er even niet van gekomen, na de ziekte van Gert-Willem was het eerst zaak dat hij zijn draai weer helemaal zou vinden.
Als het even kan, gaat Gert-Willem in het weekend met zijn ouders naar de camping in Zeeland. En bij mooi weer thuis gaat hij graag nog een eindje fietsen. Soms helemaal de stad in. Even neuzen in de winkels… en natuurlijk zijn uitgebreide kennissenkring onderhouden!

Trots op zelfontworpen producten

Kim (24) staat achter de balie van de lunchroom, verwerkt de bestellingen en als alle onderdelen er zijn dan instrueert zij haar collega’s dat ze de bestelling kunnen afleveren aan het tafeltje. “Als Kim hier op vrijdag aan het werk is, dan hebben wij niet veel te doen,” complimenteert haar begeleider haar. Toch ligt Kim’s hart meer bij de creatieve ateliers van Colweghe. Daar ontwerpt ze nieuwe producten. Die moeten haar collega’s ook kunnen namaken en vervolgens zijn ze te koop in de winkel. Trots is ze op een mooie waxinelichthouder die ze ontworpen heeft. Kim: “Ik werk nu nog maar één dag op creatief en één dag aan de balie. Als ik aan de balie werk herkennen klanten me niet altijd als cliënt. Ze denken soms dat ik begeleider ben. Op woensdag ben ik vrijwilligster in de supermarkt van de dorpscoöperatie in Heerle. Ik werk daar ’s ochtends in de vulploeg en ’s middags controleer ik of de producten niet over de datum zijn. Het is leuk, want ik ben er constant bezig.”

Met mijn handen werken

Kim heeft op de Mytylschool in Breda gezeten. Ze komt uit Huijbergen, maar woont nu samen met haar vriend Johan in Heerle. Tijdens creatieve activiteiten kan Kim haar kwaliteiten kwijt. Die zoekt ze dan ook op. “Ik ben ook vrijwilligster bij de Zonnebloem. Laatst ben ik met cliënten van de Zonnebloem naar de dierentuin geweest. Graag trek ik op met mensen die minimaal 20 jaar ouder zijn dan ik. Dan voel ik me meer op mijn gemak. De activiteiten van de Zonnebloem zijn afwisselend. Binnenkort ga ik voor hen waarschijnlijk ook bloemstukjes maken. En als lid van de cliëntenraad van de Colweghe ben ik de brievenbus, voor klachten, ideeën, tips en opmerkingen aan het op pimpen. Alle ingekomen suggesties bespreken we in de cliëntenraad, die één keer in de zes weken bij elkaar komt.”

Elke zondagochtend is Kim te vinden bij de repetities van de Harmonie in Huijbergen. Ze speelt trombone. “Iedereen in onze familie is muzikaal,” zegt ze. “En we spelen muziek van nu.”

Lunchroom Colweghe
Dorpsstraat 30
Halsteren
Reserveren? Telefoon 088 2593365 of mail lunchroom@sdwzorg.nl