• Header STEE sluisje
  • Header Wmo
  • Header WOE Halsteren
  • Header jeugd
  • Header BOZ peperbus
  • Header werk
  • Header STEE NwVoss


Locatie
We hebben iedereen nodig om mensen aan werk te helpen

“Met zijn allen hebben we een megaklus geklaard. Vijfentwintighonderd milieudossiers zijn met grote precisie gescand. Ook de vergeelde en moeilijk leesbare dossiers uit 1975 zijn nu digitaal raadpleegbaar.” Als Marlies Steenbak (56) het over ‘met zijn allen’ heeft, bedoelt ze de facilitaire medewerkers van de gemeente Bergen op Zoom, medewerkers van de WVS en mensen met een bijstandsuitkering. Marlies is senior medewerker bij de gemeente Bergen op Zoom en wil mensen met een uitkering de kans geven om werkervaring op te doen. Dat begint bij de afdeling documentaire informatievoorziening, maar er werken inmiddels ook mensen bij de bedrijfskantine en de facilitaire afdeling.  

Er is geen verschil

Marlies: “Sinds 2010 werken wij al met mensen uit de bijstand. Minimaal dertig heb ik er hier wel op de werkvloer gehad, schat ik zo. Iedereen is welkom, het maakt mij niet uit waar je vandaan komt. Kom maar, ik stap er blanco in. Als je een beetje handig met een computer bent dan kun je wat mij betreft al snel aan de slag. Er is geen verschil met de andere collega’s. Je draait mee in ons team, punt. Dat betekent dat je gedrag daar ook naar moet zijn. Net als iedereen vrij vragen; rechten en plichten, je verantwoordelijkheid voor het team nemen. Dat gaat over het algemeen heel goed. Je kunt iedereen alles leren. Om te beginnen werkritme, omgaan met collega’s, dat soort dingen. Maar ook vertrouwelijk omgaan met gegevens, want de dossiers van de sociale dienst komen hier ook langs. Bedrijven in de regio kunnen profiteren van al deze kwaliteiten door deze medewerkers met een aantrekkelijke regeling een vervolgopdracht te geven.”

Niet weer op de bank belanden

Na 20 jaar ervaring in de toeristische sector in hartje Athene kan mensenmens Marlies met alle soorten en maten collega’s overweg. Ze vertelt dat ze soms schrijnende gevallen tegenkomt, maar het merendeel van de herintreders doet het fantastisch. Marlies: “Met veel eigen inzet lukt het hen vaak om na hun werkervaringsplaats hier bij een bedrijf aan de slag te komen. Want dat is natuurlijk het mooiste. Het is zo zonde als ze terug op de bank belanden.”

Appèl op bedrijven

Wat drijft Marlies? “Iedereen moet zijn steentje bijdragen. De gemeente al helemaal, zeker nu we hier de sluiting van Philip Morris te verduren hebben gekregen. Je moet mensen niet thuis laten zitten, en dat geldt zeker voor jongeren. Door werk voelen mensen zich gewaardeerd, deel van een groter geheel. Daarom zou ik ook een appèl op alle bedrijven willen doen om toch vooral te kijken of en waar zij ‘onze’ mensen weer kunnen plaatsen!”

Niet op de bank zitten

Winfried Peil is een van de medewerkers van Marlies. Dankzij een werkervaringsplaats bij de gemeente Bergen op Zoom werkt hij daar nu via het uitzendbureau. Voordien zat hij bijna vier jaar zonder werk. Winfried: “Ik ben nu 52, maar ik zag het helemaal niet zitten om tot mijn 67e op de bank te zitten. Ik deed wel wat vrijwilligerswerk. In de bijstand heb je weinig geld om dingen te doen, dus raak je toch minder betrokken en eenzamer. Ik heb deze kans dus met beide handen aangegrepen. Zo fijn om weer andere mensen te zien en een werkritme te ontwikkelen.” Winfried is te spreken over de begeleiding die hij kreeg, zowel van zijn leidinggevende als van zijn begeleider bij de sociale dienst. Zijn boodschap voor mensen in de bijstand is: “Wanhoop niet, ondanks belemmeringen en moeilijke tijden. Mij is het uiteindelijk ook gelukt om toch weer aan het werk te komen.”