• Header STEE sluisje
  • Header Wmo
  • Header WOE Halsteren
  • Header jeugd
  • Header BOZ peperbus
  • Header werk
  • Header STEE NwVoss


Locatie
Henk vraagt door en houdt mensen een spiegel voor

Veel ouderen in Putte, maar ook in de omliggende dorpen, kennen het bestuurslid van de Katholieke Ouderenbond Henk van de Brug. Dat is mooi, want dat maakt het makkelijk om op hem af te stappen als je ergens tegen aanloopt. Eerst naar Henk, dan pas naar de gemeente of het loket van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Als dat dan nog nodig is. Want Henk is vrijwillig cliëntondersteuner en geeft onafhankelijk advies waarmee iemand z’n probleem vaak zelf kan oplossen. Of Henk helpt iemand met de juiste verwachtingen en informatie op weg naar de goede instantie.
Henk weet wat er komt kijken bij ouder worden. Mensen raken bijvoorbeeld minder mobiel en wat onvaster ter been, het eigen potje koken en de boodschappen doen lukt niet meer of iemand voelt zich eenzaam. Henk zet zijn kennis en kunde in voor alle inwoners van de gemeente Woensdrecht. Henk: “Ik heb in het eerste kwartaal al zo’n 30 mensen kunnen helpen. Daarvan heb ik er maar een handvol doorverwezen naar het WMO loket. De andere mensen hebben hun probleem zelf op kunnen lossen, met hulp van de mensen in hun omgeving of door iets slim te organiseren. Ik stel de juiste vragen en houd mensen een spiegel voor. Vaak lijkt een probleem heel groot. De kunst is om het kernprobleem te vinden. Dat maakt het direct al veel overzichtelijker. Als we iets aan dat kernprobleem doen, dan lossen alle daarmee samenhangende zaken zich vaak vanzelf op.”

Iedereen heeft een nieuwe rol

“De mensen die ik doorverwijs naar het WMO loket krijgen snel hulp. Ze zijn door mij goed voorbereid en dan kan de medewerker van het WMO loket direct schakelen. In tegenstelling tot de berichten in de krant vind ik dat het best goed gaat met de andere regels en organisatie van de nieuwe WMO. Het is een nieuwe manier van denken. De luxe gaat er vanaf, maar het is niet persé slechter. Iedereen moet zich bewust zijn van zijn nieuwe rol. Ook u en ik. Daar moet je soms wat uitleg voor krijgen. Ik kan die geven. Voorbeeldje: als iemand denkt dat hij een scootmobiel nodig heeft, dan vraag ik bijvoorbeeld hoe vaak hij die gaat gebruiken. Een paar keer per week? Dan is het niet zo moeilijk om iemand te laten inzien dat zo’n ding veel te duur is om de rest van de tijd stil te staan. Voor die paar keer kun je echt wel een beroep doen op iemand uit de buurt of desnoods een taxi nemen. Of: als je je huis grondig op moet ruimen of de drempels weg wilt halen, dan moet je niet bij het WMO loket zijn. Ik ken mensen die dan helpen om oplossingen te organiseren. Of: als je een opstaphulp nodig hebt voor je toilet zodat je daarmee thuis kan blijven wonen, dan moet je juist bij het WMO loket zijn. En als het WMO loket onterecht ‘niet-thuis’ geeft, dan kan ik juridische bijstand van de KBO inschakelen. Want ik ben en blijf wel onafhankelijk. Ik ben niet in dienst van de gemeente of het WMO loket,” aldus Henk die in zijn werkzame leven jarenlange ervaring heeft opgebouwd bij een woningbouwvereniging en een leer-werkbedrijf. De gemeente staat volledig achter de ondersteuning die Henk kan leveren. Met een intentieovereenkomst is de samenwerking onlangs nog eens bekrachtigd.

Vrijwillige cliëntondersteuners gevraagd

Henk: “Vorig jaar ben ik noodgedwongen gestopt met werken, maar met mijn 60 jaren ga ik nog niet achter de geraniums zitten. De Provincie heeft de cursus betaald met als voorwaarde dat ik in mijn eigen gemeente aan de slag ga als vrijwilliger. Dus zet ik me nu anderhalf tot twee dagen per week hiervoor in. Het is dankbaar werk, ik krijg veel waardering. Ik wil wel graag nog collega’s, zodat we het werk kunnen verdelen. Ben jij een nuchter mensenmens die zich niet laat meeslepen in de emotie van mensen? Met tenminste een of twee dagen inzet per week? Je moet dan wel de opleiding doen. Die is slechts twee dagen en heel leuk en leerzaam. Maar ook best pittig, met veel juridische kanten.”

Henk is 7 dagen per week bereikbaar op nummer 06-46505116.

Henk van de Brug tekent intentieovereenkomst met wethouder