• Header STEE sluisje
  • Header Wmo
  • Header WOE Halsteren
  • Header jeugd
  • Header BOZ peperbus
  • Header werk
  • Header STEE NwVoss


Locatie
De werkplaats van Frans is nu een kangoeroe-woning

Sinds oktober woont mevrouw drs. Catharina Hazenbosch (80 jaar) niet meer in Haarlem maar in Huijbergen. In de ‘kangoeroe-woning’ naast haar zoon Frans en schoondochter Anja. Hoe is dat zo gekomen?
Frans (59) vertelt over zijn drukke eigen bedrijf, een meubel- en woningstoffeerderij. En dat zijn moeder meer zorg nodig heeft, na wat valpartijen die onder andere een gebroken hand en een gebroken been opleverden. “Dat zet je wel aan het denken. Door mijn druktes kan ik heel moeilijk à la minute naar Haarlem afreizen. Zorg kwam dus vooral op de schouders van mijn twee in Haarlem wonende broers terecht.”

Goede afspraken maken

Met echtgenote Anja (57) had hij het er al eens over gehad. Zouden ze de voormalige werkplaats aan het huis niet ombouwen zodat zijn moeder daar oud kan worden? Maar je kunt iemand toch niet zomaar uit zijn vrienden- en kennissenkring weghalen? Frans: “Door een opmerking van mijn moeder werd dat ontzenuwd. We hadden aangeboden dat ze haar verjaardag bij ons in Huijbergen zou komen vieren. Haar reactie was: Graag! Want hier in Haarlem heb ik toch weinig mensen meer die ik daarvoor kan uitnodigen.”

Frans: “Op zekere dag hebben we ma uitgenodigd om dit te bespreken. Eigenlijk was ze ons voor. Want ze vroeg wat we eigenlijk met werkplaats van plan waren. Daarna hebben we goede afspraken gemaakt. Best zakelijk, maar duidelijkheid en goede verwachtingen van beide kanten zijn wel een voorwaarde om later geen wrijving te krijgen. Ik heb bijvoorbeeld gezegd dat ik geen zin had om vier keer in de week met mijn moeder samen te eten. Mijn privacy is voor mij belangrijk. Ik heb de ramen van de werkplaats die uitkijken op de tuin bijvoorbeeld ook geblindeerd. Klinkt misschien hard, maar nu gaat het wel heel goed. Ook omdat mijn vrouw Anja het gelukkig heel goed met mijn moeder kan vinden.”

Ik voel me bevoorrecht

Wat vind mevrouw Hazenbosch zelf eigenlijk? “Ik voel me erg bevoorrecht! Ik mis mijn vriendinnen uit Haarlem wel, soms zou ik wel ‘even terug willen’. Maar het is zo’n geruststellend gevoel dat er mensen om mij heen zijn die me kunnen helpen als dat nodig is. Bovendien kent Frans iedereen hier in Huijbergen, en dat straalt ook op mij af. Ik krijg dus al een beetje mijn eigen kennissenkring hier op het dorp. Ik heb ook minder behoefte aan etentjes en ontmoetingen,” aldus de voormalige docente Spaans.

Luikje open-luikje dicht

Frans voegt daaraan toe: “In de praktijk komt het erop neer dat wij een extra portie koken die mijn moeder ‘bij haar thuis’ eet. Gekscherend zeg ik wel eens tegen haar als ik een bordje breng: luikje open-luikje dicht. Mijn moeder komt natuurlijk met regelmaat bij ons, maar ze is gelukkig ook heel erg zelfredzaam. Ze blijft niet plakken. En als onze kinderen en kleinkinderen op bezoek zijn, dan gaan ze steevast bij haar langs. Daar geniet ze enorm van. Ze ziet ze veel vaker dan voorheen.”

Het is ook een oplossing die Frans en Anja gemoedsrust geeft. “We hoeven niet meer naar Haarlem. Van de andere kant hebben we ons ook vastgelegd. Verhuizen zit er niet in. Als we op vakantie gaan moeten we misschien een beroep doen op een aantal mensen in het dorp. En als moeder afhankelijker wordt dan zullen we ook zorg in moeten kopen of andere zaken moeten regelen.”