• Header STEE sluisje
  • Header Wmo
  • Header WOE Halsteren
  • Header jeugd
  • Header BOZ peperbus
  • Header werk
  • Header STEE NwVoss


Locatie
Weggooien kan altijd nog - Frisdenkers op de Brabantse Wal

In het voorjaar van 2014 opende de burgemeester van de gemeente Woensdrecht het reparatiecafé in het Zuidwesthoekcollege in Ossendrecht. Loes van Arkel en Wendy de Koning zijn de aanstichters van dit succesvolle initiatief. Het reparatiecafé heeft inmiddels een vaste plek gekregen in de Dorpsstraat van Ossendrecht in navolging van nog een reparatiecafé in Woensdrecht. Loes ziet een geweldige kans voor de gemeente. Ambtenaren kunnen bij dit soort initiatieven van burgers volmondig ‘Ja, graag’ roepen!
Dat ‘Ja, graag’ of ‘Ja, en’ komt dan in de plaats van het vroeger veel gehoorde ‘Nee, tenzij’ of het iets positievere ‘Ja, mits’. Loes: “de gemeente vraagt dat burgers veranderen, meer voor elkaar gaan zorgen. Maar de gemeente zelf moet ook veranderen. Wendy en ik hebben gelukkig veel medewerking gehad. Zoals de burgemeester die ons eerste reparatiecafé is komen openen. Dat helpt enorm om je initiatief een vliegende start te geven.”

Frisdenkers uit dynamisch Woensdrecht

Het zaadje is geplant tijdens een lezing van Jan Rotmans over onze veranderende en vernieuwende samenleving. Jan Rotmans is in Nederland een beetje de goeroe van duurzaamheid. Hij is oprichter van ‘Nederland kantelt’, hoogleraar transitiekunde in Rotterdam en nog veel meer. Wendy en Loes vroegen zich af, wat voor steentje zij in hun gemeente aan deze ‘kanteling’ bij zouden kunnen dragen. Loes: “We hebben toen een groep op Facebook gemaakt, ‘Dynamisch Woensdrecht’. Dat is een platform van ‘frisdenkers’, mensen die duurzaamheid en leefbaarheid belangrijk vinden. Op Facebook komen hun burgerinitiatieven samen, zodat die elkaar aansteken en iedereen van elkaar kan leren. Heel snel hadden we al honderd leden. De zorgcoöperatie in Putte staat er bijvoorbeeld op en voor Ossendrecht krijgt het groenonderhoud-initiatief van Peter Blommerde aandacht. Iedereen mag zijn activiteit of initiatief erop zetten. Zelf wilden we ook iets concreets bijdragen. Dat was deze ‘try out’ van het reparatiecafé. Het was direct een succes. Iedereen vindt het een goed initiatief.

We lachen wat af

Het reparatiecafé in Ossendrecht heeft onderdak gevonden bij het plaatselijke loodgietersbedrijf Van de Korput. Een prachtige locatie middenin het dorp. Inmiddels is oud-eigenaar Ad één van de meest fanatieke helpers en aan andere klussers is ook geen gebrek, ze melden zich aan vanuit de hele gemeente. Eigenlijk loopt het gewoon storm met mensen die komen voor reparaties van stofzuigers, koffiezetapparaten, schemerlampen. Ook kledingreparatie kan tegenwoordig, dus kom maar op met dat kapotte babytruitje of overhemd. Loes: “Het is een plek waar veel mensen samenkomen en waar veel gelachen wordt. Neem nou die reparatie van de ‘papegaai’. Dat was een pop die alles wat je zei kon napraten. Toen dat beest weer van alles begon te brabbelen nadat hij helemaal uit elkaar en weer in elkaar was gezet, hebben we vreselijk moeten lachen.”

Het geeft de helpers en de klanten van het reparatiecafé een goed gevoel. Dingen repareren, zodat ze langer meegaan. Onze afvalberg is al groot genoeg en weggooien kan altijd nog!

Reparatiecafé

Ossendrecht: elke 2e woensdag in de maand, tussen 14.00 en 17.00 uur, winkel Van de Korput/Dorpsstraat.
Woensdrecht: elke 3e vrijdag van de maand tussen 14.00 en 17.00 uur, ’t Blickvelt

Kijk op de Facebook groep ‘Dynamisch Woensdrecht’ voor meer informatie. 

Reparatiecafé in Ossendrecht