• Header STEE sluisje
  • Header Wmo
  • Header WOE Halsteren
  • Header jeugd
  • Header BOZ peperbus
  • Header werk
  • Header STEE NwVoss


Locatie
De overtreffende trap van sociaal is samen eten

Kees Bronckhorst (65) uit Halsteren heeft genoeg hotels en vliegvelden gezien in zijn leven. En armoede. Nu wil hij wat betekenen voor het geluk van mensen dichtbij huis, op de Brabantse Wal. Maar dat kan alleen als hij daarnaast een stevige en zakelijke business optuigt, die zorgt dat de sociale formule tot in lengte van dagen overeind blijft. Ook als hij die activiteiten straks overdraagt.
Kees adviseerde horecabedrijven over de hele wereld hoe ze hun onderneming naar een hoger plan kunnen tillen. Nu concentreert hij zich op FortSmakelijk in Bergen op Zoom. Daar biedt hij mensen die niet onmiddellijk mee kunnen draaien in onze maatschappij een opstapje naar een volwaardige, betaalde baan. Onder professionele koksbegeleiding leren zij er de kneepjes van het horecavak. FortSmakelijk is een professioneel bedrijf met een sociaal karakter, waar wél geld verdiend moet worden. Inmiddels hebben al verschillende voormalige klanten van ISD (mensen met een uitkering) hier een betaalde baan.

Uit eten moet een feestje zijn!

Dat verdiende geld komt dan weer ten goede aan de sociale poot. Onder andere in ’t Weike van Stichting SKW in Lepelstraat. Kees: “In Lepelstraat zijn bijna geen winkels meer en veel inwoners zijn al wat ouder. De mensen treffen elkaar dus niet meer. Daarvoor hebben wij een oplossing: samen eten! Samen eten werkt verbindend. Je brengt mensen erdoor met elkaar in contact. Dan doen mensen veel makkelijker een beroep op elkaar. Fort Smakelijk levert op dinsdag en donderdag maaltijden aan ’t Weike. Mooie, gezonde en smakelijke driegangen maaltijden in een verzorgde ambiance. Die topmaaltijden kun je ook bij FortSmakelijk in Bergen op Zoom krijgen. Geen kantinegevoel, maar chique tafels en aankleding. Want uit eten moet altijd een feestje zijn! Ook de prijs, want een maaltijd kost zes euro of drie voor mensen die krap bij kas zitten.”

Medewerkers nieuwe stijl

Dit project van Kees Bronckhorst en zijn vrouw Ria (“Zij helpt ook volop mee en tolereert nog steeds dat ik meer dan fulltime met mijn werk bezig ben”) is niet zomaar van de grond gekomen. “Wij hebben ons huiswerk gedaan. Dat moet, want ik heb hier veel privécentjes in gestoken. Heb een dag meegelopen bij een sociale dienst. Advies ingewonnen bij iemand die thuis is in de geestelijke gezondheidszorg. Gepraat met de voedselbank. Een accountant en jurist in de arm genomen. Mijn chefkok en de rest van het team meegenomen in dit avontuur. Samen moeten we het doen en het is weliswaar fantastisch werken met onze ‘medewerkers-nieuwe-stijl’, maar wel anders! Uiteindelijk zijn veel partijen op mijn kar gesprongen,” aldus Kees.

Iedereen op mijn kar

Ook de gemeente zit op de kar van Kees, door het ter beschikking stellen van de school van waaruit FortSmakelijk werkt. De gemeente is ook regelmatig klant, net als veel andere bedrijven. Maar iedereen kan terecht bij FortSmakelijk, voor catering, vergaderingen, groepsetentjes, bruiloften en partijen, voor een maaltijd of voor één van de vele cursussen die Kees en zijn team geven. Kinderkoken, koken voor alleenstaande moeders of voor mensen met het syndroom van Down, zelfredzaamheid voor partners van overleden kankerpatiënten en noem maar op. Probeer het zelf eens uit!

Fort Smakelijk: Bernadettestraat 4, Bergen op Zoom www.fortsmakelijk.nl
Smakelijk eten in ’t Weike (Stichting SKW): Kerkstraat 82 Lepelstraat.

Op beide locaties iedere dinsdag en donderdag eten. Reserveren is noodzakelijk:
• Bergen op Zoom: 1 dag van te voren via info@fortsmakelijk.nl, of 0164-854433. Aanvang diner 18.00 uur.
• Lepelstraat: 2 dagen van te voren via skw@home.nl, 0164-686319 of in ‘t Weike. Aanvang diner: 17.00 uur.