• Header STEE sluisje
  • Header Wmo
  • Header WOE Halsteren
  • Header jeugd
  • Header BOZ peperbus
  • Header werk
  • Header STEE NwVoss


Locatie
De verzamelwinkel in Woensdrecht en nog veel meer

Adri is de motor van veel initiatieven. Een kruising tussen een bezige bij en een spin in het web. Zo kun je Adri van Zweden (67 jaar) uit Woensdrecht typeren. En dan wel een spinnende bij met enorm veel hart voor mensen. Behalve gemeenteraadslid (waar haalt ze de tijd vandaan?) zet Adri het ene na het andere succesvolle initiatief op poten. Allemaal draaien ze om het verbinden van mensen. Om Woensdrecht leefbaarder te maken. Om mensen energie, eigenwaarde en plezier te geven waarmee ze zelf aan de slag gaan om kleine of grotere idealen te realiseren.
Op dit moment voert de ‘verzamelwinkel’ de boventoon. Adri is er met regelmaat te vinden, net als zeven andere vrijwilligers. De inwoners van Woensdrecht komen hier voor verse groenten, fruit, brood of, heel belangrijk, een praatje en een bakje koffie. Er is een assortiment basisproducten voor wie een boodschap is vergeten mee te nemen uit de supermarkt. Dan hoef je niet helemaal terug naar Hoogerheide of elders. De verzamelwinkel is in allerlei opzichten een aanwinst voor het voorheen winkelloze dorp.

Een boodschap of een praatje

“Er komen elke dag zo’n 40 mensen,” vertelt Adri. “De een zit verlegen om een boodschap, de ander om een praatje. Soms is er wat aan de hand. De winkel is dan een makkelijke plek om even om raad of hulp te vragen. Het was niet moeilijk om mensen hiervoor op de been te krijgen. Ik ken iedereen, omdat ik al 46 jaar in Woensdrecht woon en 25 jaar in het bestuur van de voetbal heb gezeten. Subsidie hebben we niet, we doen dit met en voor de inwoners van Woensdrecht.”

De verzamelwinkel en vergelijkbare initiatieven breiden door Adri’s toedoen steeds verder uit. Adri: “Ik wil wel stoppen, maar elke keer komt er weer iets voorbij,” zo verklaart ze haar gedrevenheid. Inmiddels is er ook een verstelbedrijf voor allerlei reparaties aan kleding, het inkorten van gordijnen en het bekleden van stoelen. “Stoelen bekleden leren we van de oud-wethouder, want die kan dat en zo brengt iedereen zijn eigen kennis en ervaring mee,” aldus Adri. Omdat bijna iedereen in Woensdrecht een tuin heeft, kun je in de winkel nu ook tuingereedschap huren of kopen. De winkel ziet zelfs kans om goede doelen te sponsoren. Adri zet daarvoor haar artistieke kwaliteiten in en maakt creatieve sculpturen van fietsbanden. De opbrengsten daarvan financieren gebruikt gereedschap voor een jongerenboerderij in Senegal.

Adri: “Mensen kunnen al snel iets bijdragen. Ook als ze dat zelf niet altijd direct beseffen. Een vaste klant van onze winkel heeft geen werk maar speelt wel gitaar. Dat doet hij nu ook zo nu en dan in de winkel en op de Oranjebraderie. Geeft ‘m zelfvertrouwen en hij doet iets terug. Iedereen wordt enthousiast van dit soort combinaties.”

Zelfredzame inwoners die klaar staan voor elkaar

Rondom Adri staat Woensdrecht nooit stil. De ene keer zoemt het van de voorbereidingen voor Koningsdag waar Adri scholen, gemeente en kermisexploitanten met elkaar verbindt. Met de dag ervoor een vrijmarkt waar iedereen wat geld kan verdienen om de dag erna leuke dingen mee te doen. De andere keer is het een drukte van belang rondom de Woensdrechtse Boerendag. Deze zomer organiseert Adri en haar team deze publiekstrekker met 5.000 bezoekers voor de 9e keer. Nieuw in het ‘assortiment’ is de agrarische markt op zondagochtend. Tien kraampjes slijten streekproducten, van asperges tot kaas en vis, met heerlijke proeverijen. Handig voor de inwoners, fijn voor de ondernemers, leuk voor de campinggasten. En Adri krijgt dat gewoon voor elkaar. Nu heeft ze haar zinnen gezet op een Buurtbus die de inwoners van Woensdrecht die niet over een auto beschikken mobieler maakt. Dat is niet simpel te realiseren. Maar inmiddels heeft ze de provincie aan boord van de bus. Als zij maar voor de vrijwilligers zorgt. En het project daarna? Een pinautomaat! En een oude ambachtenroute. Waarom? “Omdat Woensdrecht een mooi eigen en zelfstandig dorp is op de Brabantse Wal. Met een eigen kerk, een eigen winkel, zelfredzame inwoners die klaar staan voor elkaar!” aldus deze energieke motor van Woensdrecht.

Adri van Zweden voor de Verzamelwinkel