• Header STEE sluisje
  • Header Wmo
  • Header WOE Halsteren
  • Header jeugd
  • Header BOZ peperbus
  • Header werk
  • Header STEE NwVoss


Locatie
Bij de pakken neerzitten doe ik niet

Een noodlottig auto-ongeluk dwingt Daan van Egeraat tot de bijstand. Na een fysiek en mentaal inspannende periode van zes jaar mag hij zich nu directeur van het Doe-Centrum in Gageldonk-West noemen. “Zeventig uur per week aan de bak om andere mensen helpen. Dat geeft energie.”
Daan (33) is halverwege de twintig en zoekende: wie ben ik? Wat wil ik? Zijn hart ligt bij de houtbewerking. Hoe hij invulling geeft aan die passie, weet hij nog niet precies. Ondertussen neemt Daan een baan als taxichauffeur en na een lange dienst moet hij vol in de ankers om een beschonken fietser te ontwijken. Zijn schouder raakt zwaar geblesseerd. Weg droom als meubelmaker. Daan belandt in de bijstand en gaat door een donkere periode. “Maar bij de pakken neerzitten, doe ik niet aan. Na een talententest (een re-inspiratie of RIT-traject) bleek ik leidinggevende capaciteiten te bezitten. Die talenten kan ik nu volledig kwijt in het Doe-Centrum.”

Geslaagd burgerinitiatief

Het Doe-Centrum is een treffend voorbeeld van een succesvol burgerinitiatief. Het centrum organiseert allerlei activiteiten, vooral voor minder bedeelde en hulpbehoevende wijkbewoners. Bijvoorbeeld een repaircafé, een weggeefwinkel, talencursussen, kook- en kunstworkshops en dagbestedingen via ’t Cromwiel (GGZWNB). “We zijn er voor de wijk, door de wijk. Je bent hier geen cliënt, maar een bezoeker. Geen nummer, maar een mens. Dat maakt verschil.” Met zijn schouder gaat het na honderden uren therapie inmiddels stukken beter. “Meubeltjes maken lukt weer. Wanneer ik een uurtje vrij heb, ben ik tussen het hout te vinden. Ik kan langzaam bouwen aan mijn eigen meubelbedrijf en ondertussen het Doe-Centrum aansturen. Fantastisch!”

www.doecentrum.nl